Školica kuvanja

Još jedna školica?

U prostorijama Life Style centra (gde se nalazi naša školica), među balonima i veselim posuđem pastelnih boja, dve divne, strpljive dame dočekuju svoje goste, ali i domaćine.

Petru je rođendan, a proslaviće ga na način na koji do sad nije. On i njegovi drugari sami će pripremiti svoju svečanu, rođendansku trpezu uz svesrdnu pomoć drage Željke i njene prijateljice Katarine. Koristeći potpuno bezbedan pribor za mališane, Petar i njegovi mali gosti seckaju povrće za slane mafine i voće za slatke ražnjiće, sa širokim osmehom. Lupkaju nožići o male daske, zvonki dečiji smeh popunjava sobu i širi se prijatan miris slanih mafina sa povrćem.

školica

Vreme je proletelo za čas, drugari i Petar su ogladneli i posluženje stiže u pravom trenutku. Nastaje tišina koju samo, tu i tamo, naruši slatko mljackanje. Kao i na svakoj pravoj rođendanskoj zabavi, dolazi torta sa svećicama. Drugari tapšu ručicama i pevaju rođendansku pesmicu. Petar zamišlja želju i uspešno gasi svećice. Mališani pod utiskom neobične rođendanske zabave, prepričavaju roditeljima, braći i sestrama kako su se lepo proveli i koliko su ponosni na svoje kulinarsko umeće, sve dok im se umorne okice ne sklope. Žurka je bila pun pogodak, provod za pamćenje.Zabava je gotova, ali nije samo zabava ono što su dečaci i devojčice poneli sa sobom. Stekli su jedno novo umeće i malo novog, a veoma korisnog znanja.

Deca i hrana

„Hrana utiče na kvalitet našeg života, na raspoloženje, na misli, na celokupno zdravlje i gradi apsolutno svaku ćeliju u organizmu“, kažu u Life Style školici kuvanja i dodaju da: „kod dece, koja su nežna i osetljiva bića, taj uticaj hrane se primećuje u njihovom ponašanju, koncentraciji i raspoloženju još intenzivnije nego kod odraslih.“

školicaIz tih razloga je nastala Školica kuvanja, mesto na kome se grade dobre i zdrave navike u ishrani i kuvanju. To je mesto gde deca obuku svoje male kecelje, stave kuvarske kapice i prionu na „posao“ odlično se zabavljajući. Kroz praktičan rad i zabavu, deca uče o različitim namirnicama, kako se pripremaju i stižu do njihovih tanjira. Naravno da volite svoje dete i da mu želite samo najbolje, što podrazumava i dobre navike, u svakom smislu. Neka vaš mališan nauči šta je dobra i zdrava hrana, gde se nabavlja i kako se priprema kod kuće. Nije rano. Deca od 7 do 12 godina, što je uzrast polaznika školice, više su nego sposobna i veoma zainteresovana za osnove pripremanja obroka.

Zabava i učenje

U društvu svojih drugara ili vršnjaka koje upoznaju u školici, deca na zabavan način uče o čitavom procesu odabira, nabavke i pripreme zdravih i ukusnih obroka. To nije sve. Mali kuvari mogu napraviti rođendansku zabavu sa kuvanjem i pokazati svojim prijateljima svoj novi hobi, a zatim ga izdeliti na komadiće i pojesti u slast. Na rođendanskih zabavama, uvek su prisutne Željka i Katarina, njihovi savetnici i asistenti, koje neće dozvoliti da se povrede ili prejedu.

Petar i njegovi prijatelji, napravili su ove sočne, a iznad svega zdrave, slane mafine sa povrćem.  Gotovo da mirišu sa slike, zar ne?

Mafini sa šargarepom i tikvicama

Sastojci :
školica100 g integralnog brašna
50 g heljdinog brašna
2 cela jaja
Prstohvat himalajske / morske soli
200g jogurta
1 manja narendana šargarepa
1/4 sitno iseckane tikvice
Prašak za pecivo/ soda bikarbona
Po potrebi malo vode
Podmazan pleh/kalupi za mafine
Pečemo  na 180 stepeni oko  30minuta.

Ukoliko želite da i vaš mališan ili princeza nauče da kuvaju i pomažu vam oko nedeljnog ručka za porodicu. Ukoliko želite da se samo zabave odično za svoj slavljenički dan, pratite naše objave, kontaktirajte nas za dodatna pitanja i informacije. Biće vam zadovoljstvo da slušate kako nežno i veselo pričaju o svojim časovima kuvanja i proteklim rođendanskim zabavama.

Školica kuvanja, za sada, u dva termina utorkom: od 10.00 do 11.30 i od 17.30 do 19.00 časova.

Pre svega, ja sam majka. Brinem o tome šta moje dete unosi u svoj organizam. Brinem o tome šta ja jedem. Ne mogu zato a da ne ugradim zadovoljstvo i uzbuđenje u svaku rečenicu ovog posta. Neizmerno sam srećna što je jedna ovako korisna i kreativna ideja doživela svoju realizaciju.

2017-12-10T18:16:13+00:0010. decembra 2017.|Radionice, Školica kuvanja|

Ostavite komentar

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.